Thursday, November 09, 2006

Outsiderin Atoroxin edeltäjä


(English summary: this is about a pulp magazine story that I recently found. It's a precursor of the Atorox robot stories by the same writer, hitherto unreprinted.)

Käväisin eilen yliopiston kirjastossa tutkimassa sinne tilaamiani lehtiä ja muita julkaisuja. En ollut edes muistanut tilanneeni sinne Keltainen kotka -nimistä lehteä - se oli korsulukemisto vuodelta 1943, julkaisijana Lehtiyhtymä. Lehdessä oli pilakuvia, pakinoita, novelleja, sen semmoista. Ei mitään kovin mullistavaa. (Laitan lehdestä myöhemmin lisää kuvia, jahka ehdin.)

Paitsi että sivulta 75 eteen tuli Outsiderin eli Aarne Haapakosken novelli "Insinööri Murron Robomax". Tarina kertoo hiukan sekopäisestä keksijästä, joka kehittelee ihmismäisen robotin, ja kutsuu muutaman tutkijaystävänsä tutustumaan uuteen keksintöön. Robotti ei käyttäydykään aivan odotetunlaisesti... Outsider tarjoilee tuttuun tapaansa loppukäänteen, mutta novelli on aivan liian lyhyt tehdäkseen kovin kummoista vaikutusta.

Kuten kuvasta ja robotin nimestä käy ilmi, kyseessä on lähin esikuva Outsiderin neljä vuotta myöhemmin debyytin tehneelle Atoroxille. On keskusteltu paljon siitä, kehittelikö Haapakoski Atoroxin täysin itsenäisesti vai plagioiko hän surutta ranskalaista Otomox-sarjakuvaa, joka ilmestyi vuonna 1943. Robomax-tarinan perusteella hän plagioi sarjakuvaa saman tien, jos hän vain sai Pic et Nic -nimistä lehteä Suomeen sodan aikana. Jonkin verran epätodennäköiseltä se kyllä kuulostaa. Yhteensattumia on tosin liikaa: Outsiderin paha keksijä esimerkiksi on romaaneissa Minax, ranskalaisessa sarjassa hän on Minuscus. André Mavimuksen ja Roger Roux'n sarjakuvassa Otomoxkin näyttää aika samalta kuin löytyneen novellin Robomax.

For the record: Simo Sjöblomin dekkaribibliografian mukaan "Insinööri Murron Robomaxia" ei ole julkaistu kirjamuodossa, mutta on mahdollista, että se on ilmestynyt joissain hänen toimittamissaan Outsiderin tarinoita sisältävissä vihoissa. Jos joku tietää, niin ilmoittautukoon!

En tiedä, kuka on tehnyt novellin alkuperäiskuvituksen. Keltaista kotkaa kuvitti paljon Ami Hauhio ja tyyli voisi olla Hauhiota, mutta varma en ole, koska signeeraus puuttuu.

No comments: