Thursday, January 17, 2008

Edward Hoch dead

I learned just about an hour ago from Bill Crider's blog that veteran writer Edward Hoch has died. So sad - he almost came close of having 1,000 short stories under his name (and some pseudonyms).

Here's what I wrote about the man and his writings in Pulpografia (in Finnish, naturally):

Edward D. Hoch (s. 1930) on harvoja nykyisiä jännityskirjailijoita, joka kirjoittaa lähinnä novelleja. Hoch on julkaissut viisi romaania, mutta novelleja ainakin 700. Niitä hän on julkaissut lähinnä Ellery Queen’s Mystery Magazinessa, mutta myös muissa lehdissä. Hoch aloitti novellistin uransa 1950-luvun puolivälissä. Hoch julkaisi tuolloin mm. Murder!-lehdessä ja salanimellä Stephen Dentinger Smashing Detective -lehdessä. Vuodesta 1965 alkaen Hochin pääasiallinen julkaisukanava on ollut juuri Ellery Queen’s Mystery Magazine. Hochin tuotantoon mahtuu niin klassista perinnettä mukailevia tarinoita (Hochin itsensä suosikkikirjailijoita ovat John Dickson Carr ja Ellery Queen) kuin kovaksikeitettyjä, seikkailullisia novelleja.

Edward D. Hochilla on monta vakiohahmoa. Tunnetuin ja arvostetuin on Nick Velvet, arvottomiin tavaroihin keskittyvä murtovaras. Myös Kapteeni Leopoldista kertovia tarinoita on kehuttu. Suomen-noksissa yleisin on yksityisetsivä Simon Ark, jonka elämä on mysteerioita täynnä. Vuonna 1955 Crack Detectivessä ensiesiintymisensä suorittaneen Arkin väitetään olevan vaeltava juutalainen, joka kulkee ympäri maailmaa Paholaista hakien — ja samalla maallisiakin rikoksia ratkaisten. Ark-novelleissa on usein hyvä tunnelma ja ne ovat huolellisemmin kirjoitettuja kuin suuri osa aikalaisistaan, mutta niiden julkiuskonnollinen sävy on oudoksuttava. Lisäksi novelleissa on usein myös uskonnollisten teemojen varjolla tapahtuvaa diskriminointia — esimerkiksi homoseksuaalisuus novellissa "Salaperäinen rakastajatar" on vain pahasta. Uskonnolliset teemat ovat pinnalla novellissa "Paholaisen hetki", jossa Kiinan kommunistihallintoa paenneet lähetyspapit kuolevat salaperäisesti luostarin muurien sisällä. Simon Ark sanoo novellissa, jossa sivutaan platonilaista symposionia: "Todellinen mystillisyys ei ole magiaa eikä spiritismiä. Se liittyy vain Jumalaan."

Maallisempi seikkailu on "Kadonnut laululintu", jossa Simon Ark ja hänen nimetön apurinsa etsivät Lawn Lawrencea, sensaatiomaista laulajatarta. Laulajattaren salaisuus paljastuu, mutta hän itse kuolee ja häntä kaukokaipaavasti katsellut Arkin apuri tuntee jääneensä yksin maailmaan. Salaisuus — jota en tässä paljasta — vielä menettelee, mutta se, mitä Lawn Lawrencelle tapahtuu, on seksuaalipoliittisesti vähintäänkin epäkorrektia.

Hochin tuotantoon kuuluu myös tavanomaisia vakoilunovelleja ("Labyrintti", jossa Spacer-niminen vakooja etsii Euroopassa Minotauros-nimistä terroristia) ja jännitysnovelleja ("Mies, joka oli kaikkialla", jossa aviomiehestä päästään eroon erikoisella tavalla). Komisario Leopoldista kertovat novellit ovat melko perinteisiä poliisikertomuksia, joissa on usein muistumia mysteeriperinteestä. "Leopoldin lomassa" komisario ratkaisee lomapaikallaan tapahtuvan ampumistapauksen, johon näyttää liittyvän uhkapeliä. "Komisario Leopoldin uhkapeli" on urbaanimpi ja kovaksikeitetympi. Siinäkin liikutaan peliluolien maailmassa: Leopoldin työtoveri huumataan ja häntä ammutaan lomallaan Atlantic Cityssa.

Novellit:
Kadonnut laululintu, Seikkailujen Maailma 5/1961.
Kapteeni Leopold ja lukittu huone teoksessa Josh Pachter (toim): Top Crime — jännityksen valiot. Suom. Jouko Vanhanen. Kirjayhtymä: Helsinki 1984.
Kolme hautakiveä, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 4/1973.
Komisario Leopoldin uhkapeli, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 3. Viihdeviikarit: Hyvinkää 1981.
Kuolema vierailee satamassa, Ellery Queenin jännityslukemisto 4/1963.
Labyrintti, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 10. Viihdeviikarit: Hyvinkää 1983.
Leipää linnuille, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 6. Viihdeviikarit: Hyvinkää 1982.
Leopold hermona, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 1/1974.
Leopoldin loma, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 8/1973.
Lukitun huoneen arvoitus, Maailman parhaat jännärit 4/1971.
Malabarin korppikotkat, Hitchcock esittää 3/1988.
Mies, joka oli kaikkialla, Alibi 7/1958.
Miljoonakaappaus, Ellery Queen’s Mystery Magazinen valitut jännärit 1. Junior-Kustannus: Helsinki 1977.
Nahka-arkun arvoitus, Maailman parhaat jännärit 5/1971.
Nainen vai leijona? Alfred Hitchcockin valitut jännärit 2/1980.
Paholaisen hetki, Seikkailujen Maailma 9/1961.
Pehmeä turvapaikka, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 6/1973.
Pieni palvelus, Hitchcock esittää 2/1988.
Salaperäinen rakastajatar, Seikkailujen Maailma 1/1962.
Syntymäpäivälahja, Alfred Hitchcockin valitut jännärit 3/1980.
Taistelu timanteista, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 3/1973.
Vakoilija, joka tiesi liikaa, Maailman parhaat jännärit 2/1971.
Vakooja ja kaunis rakastajatar, Maailman parhaat jännärit 1/1971.
Vampyyrin päivä, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 10/1973.
Novelli nimellä Mr. X:
Virvatulten salaisuus, Maailman parhaat jännärit 2—3/1971.

No comments: