Wednesday, October 04, 2006

Missä on Poen Valtameren salaisuus?!


(English summary: it's about the forth-coming collection of Edgar Allan Poe's short stories - in Finnish, that is. I'd thought the book would include also Poe's only novel, The Narrative of Arthur Gordon Pym, but no.)

Sain tänään sähköpostissa pdf:n Edgar Allan Poen kaikki tarinat sisältävästä käännöskokoelmasta (Teos, suomentajana Jaana Kapari). Olin luullut, että kirja sisältäisi myös Poen ainoan romaanin, Valtameren salaisuuden (The Narrative of Arthur Gordon Pym, 1838; suom. myös nimellä Gordon Pymin kertomus), mutta ei. Poen romaani jäi tunnetusti torsoksi, mutta monet ovat pitäneet sitä osittain sen kiehtovuuden syynä.

Suomalaisia kirja ei ole juurikaan kiehtonut, koska oudosti se on käännetty viimeksi vuonna 1915! Aiempi käännös onkin jo kaksitoista vuotta vanhempi... En muista ikinä nähneeni kumpaakaan - jaa, Valtameren salaisuuden olen nähnyt niin että siitä puuttui kymmenen viisitoista viimeistä sivua. Pöyhösen keräilykirjojen hintaopas antaa sille hinta-arvioksi 300 mk eli noin 50 e. Hinnan luulisi nousseen vuodesta 1999, jolloin hintaopas ilmestyi.

Minulla on mielikuva, että Erik Bergman olisi säveltänyt romaanista kuoroteoksen suurehkolle orkesterille. Ainakin olen nähnyt tv-taltioinnin, jossa esitettiin suomalaisen nykysäveltäjän kuoroteos juuri Poen romaanin pohjalta. En löydä Googlella juuri mitään todisteita. Hoi, osaako joku auttaa? Musiikki oli tehokasta, hiipivää, pelottavaa. Niin kuin Edgar Allan Poe parhaimmillaan. (Minua ei kauheasti innosta, että nyt on saatavana Poen "hauskat" scifi-jutut, mutta kaipa niille joku kysyntä on.)

Oli miten oli, kirja ilmestyy Helsingin kirjamessuille 27.10. Kulttuuriteko jos mikä - mutta suurempi se olisi ollut, jos mukana olisi ollut tuo lyhyt romaani!

Vieressä - hmm, ilmeisesti - Poen romaanin alkuperäisen painoksen nimilehti. Onko se vaikuttanut Paavo Haavikon Viiniä, kirjoitusta -kokoelman kansikuvaan?

No comments: