Thursday, May 25, 2006

Unohdetaan kriittisyys, jooko?

Ainakin Yleisradiossa on unohdettu. Katselimme eilen sattumalta Päivärintaa (josta olen ennenkin valittanut; en ole selvinnyt siitä, että hän toi vakavaan keskusteluun stand up -koomikon ja (niin kuin jälkeenpäin kuulin) Diili-voittajan), johon oli tuotu keskustelemaan niitä näitä euroviisuista ja Lordista kaikenlaisia tyyppejä, joilla ei tuntunut olevan kovin kummoista sanottavaa, vaikka yksi oli peräti tutkija.

Keskustelun sävy oli harvinaisen sisäänpäin kääntynyt: "Eikös nyt ole hienoa, että Suomikin on voittanut euroviisut kun on viimeinkin opittu markkinoimaan ja on osattu tehdä hieno show?" Hei haloo siellä Ylessä, on ihan nastaa, että Suomi voitti euroviisut, mutta pitääkö sitä takoa tv-lupamaksuilla maksetuissa ohjelmissa päähän koko ajan? (Muutenkin ottaa jo päähän - mikä ihmeen Lordi-juhlaraha?! Joku Lordi-olut olisi minusta vielä ihan ok juttu, mutta juhlaraha..?) Kaikki oli tyystin menetetty, kun Päivärinta pyysi juontajapoikaa (mikä sen nimi nyt on? Heikki jotain?) näyttämään vedonlyönnin takia otettua tatuointia... tuli ihan mieleen se ikimuistoinen hetki, kun A-Studiossa oli Rytsölän veljesten Lamborghini. Hyvä Yle!

Kaikki ohjelman osanottajat kehtasivat toistella samaa mantraa siitä, että Lordi toi vaihtoehtoista, uutta musiikkia euroviisuihin. No, ehkä juuri ja juuri euroviisuihin, mutta millä ihmeen ilveellä hevi on vaihtoehtoista ja uutta musiikkia? Lordi kuulostaa vuodelta -85 eikä samanlainen kama sinäkään vuonna ollut mitenkään kauhean erikoista. Cheap Trick soitti vastaavaa jo 70-luvulla ja Cheap Trickilläkin on edeltäjänsä. Jos ensi vuoden euroviisuihin (ja pliis, pitäkää ne poissa Turusta) halutaan uutta ja vaihtoehtoista suomalaista musiikkia, niin koettakaapa vaikka linjoilla Kemialliset Ystävät, Kompleksi, Paavoharju, Avarus, Aksu jne.

Oikeastihan Lordi ja euroviisuvoitto kertovat vain siitä, että olemme yhä enenevässä määrin siirtyneet spektaakkelin yhteiskuntaan. Kaikkihan sen ovat myöntäneet: melkein jokainen kommentoija on sanonut, että voitto tuli suurimmaksi osaksi hyvän shown takia. Okei, hyvä show on hyvä show, mutta se siitä. Siirryttäisiinkö jossain asiassa eteenpäin?

PS. Spektaakkelin yhteiskunta tuli mieleen myös siitä, kun Päivärinnan hymistelyyn kyllästyneinä kääntelimme kanavia ja päädyimme SubTV:n Baari-ohjelmaan, jossa opiskeltiin flairtendingiä, siis sitä missä pulloja heitellään hassusti kun tehdään drinkkiä. Siinä meillä on spektaakkelin yhteiskunta mikromittakaavassa. Puhumattakaan siitä, että sen opettelusta tehdään tv-ohjelma.

5 comments:

pHinn said...

Kompleksi to the Eurovision Song Contest...? Uh-oh ;) Well, Finnish mentality is typically that of herd animals of unindependent thinkin. It seems there's at a time only one official opinion in Finnish media which everyone imitates blindly and keeps repeating like a mantra; every quasi-intellectual commentator filling up the pages of newspapers with their endless analysis on this phenomenon. And of course the media brouhaha of evening papers and crap rags like 7 päivää. I thought it was a great joke to send Lordi to the Eurovision, nothing more, and by now I'm bored by that joke. Time to move on, really, but unfortunately Finns are sheep.

Juri said...

Now, this is weird. I'd written a post in Finnish in my normally English-speaking blog and thought I'd get tons of feedback from angry Lordi fans etc., but only thing I get is a comment in English by my Finnish-speaking friend! I've said before that this is a great multilingual (or multidiscourse or whatever) blog, but I couldn't see this coming. ;)

All in all, I pretty much concur with you. But hey, Kompleksi'd be great. (But surely someone puts up The Shadow of Eurovision next year and you'll be there.)

Asev Otsiatak said...

I walked to the end of Pursimiehenkatu, to see if frogs are falling on the 7Päivää -building. Nah. Nothing was happening, even thou there was supposed to be a "spontaneous demonstration" against 7ka, that published pics of "Lordi" without the mask. There were about 25 people, of which ten were policemen, three "underground" policemen and the rest were reporters. Well, maybe a couple real "Lordi-fans" were present. They were the first to leave...

Juri said...

Weird bunch of folks, if you ask me.

(For the foreigners (if you're reading this): the Finnish tabloid 7 Days revealed the true faces of the Eurovision song contest winner, Lordi, and got the hatred of everyone on their heads. Not mine. I couldn't care less. If they were real demons, now that would be something.)

Juri said...

Hey, I remember at least one story - by Kari Nenonen, IIRC - in which the heavy metal band turns out to be a bunch of real demons.

And there's a story by Nancy A. Collins in which the metal band is a bunch

HUUUUGE SPOILER!
of werewolves.