Wednesday, May 16, 2007

A new book in the M series

The same publisher, Pelipeitto, that put out The Fifth Testament I edited, is starting a new line of short story collections and another one is already coming out - it's M.G. Soikkeli's science fiction stories. I had no hand in this, so here's only announcement from the publisher (in Finnish, understandably):

Suomalaisen science fictionin
merkkitapaus Turussa 21.5.07
M.G.Soikkeli ja MARSIN IKÄVÄ

Fil. tri, kirjallisuudentutkija, viime vuonna Turun Yliopiston kotimaisen kirjallisuuden v.a. professorina toiminut, kuluvana vuonna apurahalla omaan kirjoittamiseensa ja kritiikkiin Tampereella keskittyvä Markku Soikkeli on suomalaisessa tieteiskirjallisuudessa eräs tunnetuimmista ja palkituimmista fanzine-novellisteista. Nimellä M. G. Soikkeli alan lehdissä v:sta 1991 alkaen tieteisnovelleja julkaissut kirjailija on mm. voittanut suomalaisen scifin arvostetuimman kisan, Portti-novellikilpailun, jo useita kertoja, ja sijoittunut kaikissa alan kilpailuissa (joihin on osallistunut) aina kärkijoukkoon. Novellien lisäksi Soikkeli on julkaissut runsaasti alan artikkeleita ja kolumneja suomalaisissa scifilehdissä, ja alan kirjallisuuden kritiikkejä muuallakin, mm. Turun Sanomien kulttuurisivuilla. Soikkeli on tehnyt jo mittavan yliopistouran Turun, Helsingin ja Tampereen yliopistoissa, kirjallisuuden tutkijana ja opettajana.
Soikkeli poikkeaa monista suomalaisista alan kirjoittajista. Hän keskittyy aitoon science fictioniin, ja tuo sciencen, tieteen, monitasoisesti novelleihinsa mukaan: sekä kirjallisuudentutkijana, ruotiessaan genren eri suuntausten mahdollisuuksia novelliensa sisällä, että monialaisena yhteiskuntatieteilijänä, tutkiessaan yhteiskuntien kehityslinjoja ja –potentiaaleja novelleissaan, jotka asettavat sekä historian että muiden tieteiden vallitsevat totuudet kyseenalaiseksi. Soikkelin tarinat ovat todellista, aitoa tieteisfiktiota, joskaan hän ei väheksy fantasiankaan elementtejä. Niitäkin hän käsittelee tiedemiehenä ja tutkijana – ja taitavana tarinoitsijana, erinomaisena kielen käyttäjänä.

Soikkeli on vahva tieteiskirjailija, joka luo tarinoissaan paitsi tiede- ja tieteisfiktiota myös huikeita kohtaloita, jännittäviä seikkailuja ja syvällisiä kurkotuksia outoihin tulevaisuuksiin. Soikkeli on Suomessa harvinainen science fiction-kirjailija: hyvin kurinalainen ja lajin traditioita kunnioittava, samalla kuitenkin rönsyäviä ja laaja-alaisia, lajia uudistavia tarinoita luova kokeileva kirjailija, kirjailija joka ei pelkää aiheittensa arkojakaan elementtejä. Politiikkaa, uskoa ja uskontoja, seksuaalisuuden monimuotoisuutta ja muita aiheita tutkiessaan Soikkeli luo tarinoihinsa jännitteitä joita harvoin suomalaisessa scifissä tapaa. Soikkelin novelleissa yhdistyvät science fictionin elementit nautittavasti laaja-alaiseen filosofiseen näkemykseen, ja samaistumispintaa Soikkeli rakentaa joukkojen, ryhmien, kansojen tai ihmiskunnan mittakaavaan, soveltamalla yksilökuvauksessa lähes brechtiläistä etäännyttämisefektimenetelmää.

Soikkelin novellien esikoiskokoelma, turkulaisen turbator-kustantamon m-sarjan järjestyksessä toinen teos: MARSIN IKÄVÄ ja muita kertomuksia, julkistetaan lehdistötilaisuudessa ravintola Puutorin Vessassa Turussa maanantaina 21.5. klo 11.00 alkaen. Tilaisuudessa ovat paikalla kirjailija itse ja kustantaja Harri Kumpulainen, joka scifimaailmassa tunnetaan alalle 40 vuotta novelleja kirjoittaneena Harri Erkkinä. Kirjan uunituoreet lehdistö- ja arvostelukappaleet ovat tilaisuudessa tarjolla. Tervetuloa suomalaisen scifin merkkitapaukseen!

No comments: