Monday, August 13, 2007

John Wayne -seminaari Oulussa

JOHN WAYNE -seminaari

Oulussa järjestetään elokuvateatteri Studiossa 28.9.2007 näyttelijä John Waynen elämänvaiheita ja uraa hahmottava seminaari. Sen luennoitsijoina toimivat tutkijat Pekka Tuliara ja Markku Varjola.

John Waynen (1907-1979) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 2007. Yli 140 elokuvassa vuosina 1926-76 näytellyt Wayne kuuluu yhä lännen- ja seikkailuelokuvien tunnetuimpiin tähtiin - käytännössä voi puhua ikonin asemasta.Waynen ura lähti varsinaiseen nousuun vuonna 1939 valmistuneesta lännenelokuvasta Hyökkäys erämaassa jälkeen, vaikka hän oli jo ennen tuota esiintynyt yli 70 työssä. Waynen edustama sankarikuva kehittyi erityisesti 1940-50 -lukujen kuluessa: se säilyi maskuliinisena, mutta sai myös ristiriitaisia, neuroottisia piirteitä.

Muistetuimmat elokuvansa John Wayne teki yhteistyössä sellaisten ohjaajien kuten John Ford ja Howard Hawks kanssa. Välillisesti hänen töissään heijastuvat Yhdysvaltain poliittinen ja kulttuurinen muutos aina 1930-luvulta 1970-luvulle asti. Waynen tähtikuvaa hahmotettaessa päällimmäisenä nousee esiin sen amerikkalaisuus, joka liittyi myös näyttelijän valkokankaan ulkopuoliseen persoonaan.

Seminaari pyrkii luomaan kokonaiskuvan niin Waynestä henkilönä kuin hänen urastaan. Luentojen aiheina ovat "John Wayne: tähtinäyttelijän ura", "Wayne kuumassa ja kylmässä sodassa" sekä "John Waynen lännenelokuvat". Tapahtuman yhteydessä esitetään luentojen lisäksi hänen testamenttityönsä, Don Siegelin 1976 ohjaama western Revolverimies. Seminaariin ja elokuvaesitykseen on vapaa pääsy.

No comments: