Tuesday, June 26, 2007

Kari Valkama ja Veikko Viima

(This is about a pseudonymous crime novel that was published in Finland 20 years back.)

Lueskelin eilen uusinta Sarjainfoa ja huomasin P.A. Mannisen hauskasta Pajatso-lehteä käsittelevästä jutusta, että minulle entuudestaan täysin tuntemattomassa lehdessä seikkaili Veikko Viima -niminen sankari. Nimi resonoi välittömästi ja Simo Sjöblomin dekkaribibliografian tarkistaminen vahvisti muistikuvan: Veikko Viima -nimellä ilmestyi kirja vuonna 1987, nimeltään Psykoanalyytikon psalmi. Kustantaja oli uskonnollinen Herättäjä-Yhdistys; kirjoittajan oikeaa henkilöllisyyttä ei Sjöblom tiedä. (Kansallisbibliografia Fennica on remontissa enkä pysty tarkistamaan, onko siellä mitään mainintaa Viiman oikeasta nimestä tai hakusanaa Valkamalle.)

Kuinka todennäköistä on, että kyseessä olisivat täysin eri henkilöt, varsinkin kun Viima on aika harvinainen sukunimi? Itse väittäisin, että Kari Valkama on laajentanut repertuaarinsa myös dekkarin puolelle. Tietääkö joku jotain Kari Valkamasta, enempää kuin että hän kustansi yhden numeron Pajatso-lehteä (ja ilmeisesti teki ainakin osan lehden sarjakuvista)?

Tässä sivu, jossa joku arvioi romaanin ja spekuloi kirjoittajan henkilöllisyydellä: http://www.netlife.fi/users/msiivola/krit/kristillista_homeopatiaa.html

Edit: Kvaak.fissä Timo Ronkainen tiesi kertoa, että Kari Valkama -niminen taiteilija asuu Teuvalla. Herättäjä-Yhdistys taas toimii Lapualla, joten samoilla suunnilla ollaan. (En olekaan ennen ratkaissut salanimikirjoittajan henkilöllisyyttä! Jippijaijee!)

Edit no. 2: Väärillä jäljillä ollaan. Timo Kokkila löysi guuglaamalla ihmisen, joka vapaaehtoisesti ilmoittautui teoksen kirjoittajaksi.

No comments: