Tuesday, June 19, 2007

Peter von Baghin törttöilyt

(This is about movie politics in Finland.)

Peter von Bagh sanoi Sodankylän filmijuhlilla Ylen kulttuuriuutisten mukaan, että Rovaniemen yliopistolle ei kannata perustaa elokuvatutkimuksen professuuria. Baghin perustelu oli vastaansanomaton: aiemmat esimerkit akateemisesta elokuvatutkimuksesta Turussa ja Helsingissä eivät vakuuta häntä.

Perustelu on mahtava ja on vain sääli, että esimerkiksi Hesari ei kirjoittanut tästä mitään - tämänhän olisi tullut olla valtakunnan uutinen ja Kulttuuriuutisten sijasta se olisi pitänyt olla puoli yhdeksän uutisissa ykkösjuttuna.

Onneksi Baghin ja kumppanien harrastama impressionististen oivallusten heittely on tuottanut loistavia tuloksia jo kohta 40 vuotta ja yhä jatkuu.

Ihan tosissaan: miksi Kulttuuriuutiset uutisoi tämmöisen ankan? Varsinkin kun sanottiin, että Bagh on elokuvahistorian professori taideteollisessa - siitä syntyi mielikuva, että Baghilla on oikeasti jotain sanottavaa tähän asiaan ja että hän pystyy veto-oikeudella kumoamaan suunnitellut hankkeet (joista uutinen ei muuten kertonut mitään, kuka suunnittelee, minkälaisia näkökulmia tutkimuksessa on ja niin edelleen?).

Ja vielä tosissaan: Baghin teoksissa on hyviä oivalluksia, mutta vaikka niistä kuinka nauttisi, en ymmärrä, millä älyllisellä epärehellisyydellä oikein pystyy olemaan sitä mieltä, että hänen koulukuntansa lähestymistapa on ainoa oikea? (Varsinkaan Baghin viimeisimmän "suur"-teoksen, Tähtien kirjan, jälkeen. Elokuvan historiankaan käyttö hakuteoksena on vähän niin ja näin - esimerkiksi kohdat Aleksandr Dovzhenkosta, joita Bagh ei ole kummemmin kirjoittanut uudestaan 90-luvun uuteen laitokseen, ovat vähintäänkin outoja.)

Myönnän auliisti, että oman teokseni, Valkoisen hehkun, saama vastaanotto Baghin leirissä on yksi syy tähän kirjoitukseen.

6 comments:

Anonymous said...

auts, miten tuollaista typeryyttä voi enää pistää paremmaksi? Hmm, voihan sitä yrittää: "minusta taideteollisen elokuvapuolen (ja erityisesti elokuvahistorian tuolin) voisi lopettaa, koska minusta se on niin huono. Ja Suomessa tehdään niin huonoja elokuvia." Mutta tosiaan, eikö kukaan ymmärrä kritisoida von Baghin lausuntoja? Vai onko kyse viitsimisestä, koska jutut ovat lähinnä niin älyttömiä?

Anzi said...

Olen ollut kaksikin kertaa Sodankylän elokuvafestivaaleilla vapaaehtoistyöntekijänä ja voin kertoa, ettei Peter Von Baghin ylimielisyys rajoitu vain elokuviin.

Pidän hänen teoksistaan ja minusta hän tekee oikeasti tärkeää työtä suomalaisen elokuvan hyväksi, mutta mikään jumala hän ei ole. Kaukana siitä.

Esimerkiksi hänen kommenttinsa "ainoista oikeista" tavoista katsoa elokuvia, eli valkokankaalta, saavat minut aina vihaiseksi. Kaikki eivät asu elokuva-arkistopaikkakunnalla tai edes elokuvateatterin läheisyydessä. Joillekin DVD:t ja videot ovat yksinkertaisesti ainoa saatavilla oleva keino kartuttaa elokuvallista yleissivistystään.

Opiskeluni Turun yliopiston mediatutkimuksen laitoksella ovat saattaneet vaikuttaa mielipiteisiini Von Baghista.

Juri said...

Eiköhän Bagh katso elokuvia niin paljon kotonaan (ja mökillään), että ei hänellä pitäisi olla mitään sanottavaa asiaan.

Mutta joo, Baghin jutut pääsevät aina hyvin julkisuuteen ja kirjatkin ilmestyvät näkösiltään aika lailla ilman että kustannustoimittajaa olisi päästetty niiden kimppuun.

Tässä vielä Römpötin Tommin arvio Tähtien kirjasta:

http://rtommik.blogspot.com/2007/01/tuiki-tuiki-thtnen.html

Anonymous said...

Juri, kiitos linkin tarjoamisesta...

Ja Jussi, eikös von Baghnimenomaan valita, että suomessa tehdään perin huonoja elokuvia? Siis ehdotuksesi voisi olla hyväksyttävä.

Anonymous said...

niinpä, ehkäpä vB saataisiin lopettamaan oma oppituolinsa, koska on niin huonosti onnistunut välittämään elokuvatietoutta?!?!? ;-)

Juri said...

Mitenkähän muuten Bagh ja Lauri Törhönen tulevat toimeen keskenään? Oikeasti veikkaisin uusien elokuvien huonouden olevan enemmän Törhösen syytä, mutta Baghin - kun hän kerran on niin erinomainen - luulisi pystyvän kompensoimaan Törhösen törttöilyjä.

Mulle tuli tästä keskustelusta mieleen yksi hullu idea, katsotaan rupeanko toteuttamaan sitä...