Monday, June 23, 2008

Arktisen Banaanin pokkaridekkarit

Aiemmin sarjakuvakustantajana tunnettu Arktinen Banaani laajentaa ensi syksynä pokkareiden ja myös dekkareiden puolelle. Sarjan dekkarit keskittyvät uuteen kovaksikeitettyyn ja noir-dekkariin, jotka ovat tällä hetkellä vahvassa nousussa sekä Yhdysvalloissa että Englannissa, sekä isoissa kustantamoissa että erikoistuneissa pienkustantamoissa. Arktisen Banaanin dekkaripokkareissa kunnioitetaan lajityypin perinteitä tyylikkäillä kuvitetuilla kansilla.

Sarjan ensimmäiset kirjat ovat Duane Swierczynskin Keikkakuski (The Wheelman, 2005) ja Allan Guthrien Viimeinen suudelma (Kiss Her Goodbye, 2006). Kirjat ilmestyvät lokakuussa.

Keikkakuski kertoo Patrick Lennonista, pankkirosvojen käyttämästä keikkakuskista, jonka paras etu työssään on, että hän on mykkä. Philadelphialaisen Wachovia-pankin ryöstö näyttää aluksi sujuvan ihan kohtuullisesti - mitä nyt pitää ajaa autolla pankin ovi rikki ja pamauttaa lastenvaunuja työntävä nainen pois tieltä -, mutta sitten joku puuttuu peliin ja täräyttää isolla pakulla keikka-auton kylkeen. Patrick Lennonin elämän painajaismaisin viikonloppu alkaa: hän herää, kun häntä ollaan työntämässä mustassa ruumissäkissä rakennustyömaan putkeen...

Viimeinen suudelma kertoo Joe Hopesta, karusta ja hiukan yksinkertaisesta koronkiskurin apurista, jonka tärkein työväline on pesäpallomaila. Joe Hope tulee aamuyöllä keikalta kotiin vain saadakseen kuulla, että joku on tappanut hänen teini-ikäisen tyttärensä. Masennuksesta ja juopotteluputkesta toivuttuaan Joe päättää kostaa.

Duane Swierczynski (s. 1972) iski itsensä läpi amerikkalaisten dekkarinlukijoiten tietoisuuteen toisella romaanillaan Keikkakuski, joka kertoo mykästä luottoajajasta. Tämä joutuu vaikeuksiin, kun huolella valmisteltua pankkikeikkaa onkin seurannut myös venäläisten mafia. Keikkakuski on 24-tv-sarjan ja 1950-luvun kovaksikeitettyjen rikospokkareiden risteytys: reaaliajassa kulkeva trilleri, jossa ei ole tyhjiä hetkiä.
Duane Swierczynski on nuoren polven amerikkalaisdekkaristien ehdotonta kärkeä, joka on kirjoittanut myös Marvel-yhtiön sarjakuvia, kuten X-Meniä ja Cablea. Hänen muihin romaaneihinsa kuuluvat The Blonde (2006) ja Severance Package (2008).

Allan Guthrien (s. 1965) debyyttiromaani Viimeinen suudelma löi dekkaripiirit ällikällä: kertomus pesäpallomailaa aseenaan käyttävästä koronkiskurin apupojasta, jonka tytär kuolee epämääräisissä olosuhteissa, on samaan aikaan inhimillisen lämmin että pirullisen väkivaltainen. Kirjallaan Guthrie oli myös ehdokkaana tunnetussa Edgar-palkintokisassa, joka myönnetään vuosittain parhaalle ilmestyneelle rikosromaanille.
Allan Guthrie on skottilaisen hardboiledin uusi mestari, jota on verrattu Irvine Welshiin ja Denise Minaan. Hän vain kirjoittaa väkivaltaisempia kirjoja.
Guthrien muuta tuotantoa ovat romaanit Two-Way Split (2006), Hard Man (2007), Kill Clock (2007) ja Savage Night (2008).

No comments: