Tuesday, June 10, 2008

Kaksi vähäistä tekstiäni

(Just talking about some of my lesser writings.)

Posti toi tänään kaksi kirjaa, joissa kummassakin on tekstiäni: Suomen tietokirjailijoiden juhlakirjan He kirjoittavat öisin - mutta miksi? sekä sarjakuvamaagi Vesa Kataistolle tehdyn juhlakirjan Vesantologia. Kummatkin omalla tavallaan hienoja. Tietokirjailijoiden kirjan saatavuudesta en tiedä, mutta Vesantologiaa ilmeisesti saa ostettua toimittajilta, Ville Hänniseltä ja Otto Sinisalolta. Vesantologiassa on sarjauvia muun muassa Milla Paloniemeltä, Pertti Jarlalta, Ville Rannalta ja Kati Kovacsilta, ja kaikki kuvaavat tavalla tai toisella juhlakalua, jäljittelemätöntä maamme eturivin miestä Vesa Kataistoa. (Jolla oli blogikin jossain vaiheessa, mutta päivityksiä ei ole, krhm, vähään aikaan näkynyt.) Hauskimmat jutut on Ville Rannalla (jota olen muutenkin ihaillut jo vuosia) ja Pertti Jarlalla (tämä on paljon hauskempi kuin yliarvostettu Fingerpori: kirvestä Karviselle!).

Oma tekstini Vesantologiassa käsittelee Teuvo Teutori Koskisen sarjakuva- ja kuvitusuraa. Vasta jälkeenpäin muistin, että juhlakirjoihin tehdyissä teksteissä olisi asiallista mainita myös juhlakalu - riittäköön nyt kun totean, että tämä on juttu, jonka Vesa on minulta taannoin päätoimittamaansa Sarjainfoon tilannut. (Vielä myöhemmin jälkeenpäin tajusin, että kyllähän minun jutussani näkyy monissa juhlasarjiksissa esiintyvä piirre: kissat! Vesa K. on tunnettu kissojen ystävä. Mainittu Pertti Jarla repii siitä vaikuttavaa huumoria.)

Tietokirjailijoiden kirjassa oleva teksti löytyy täältä. Kirjaan pannusta tekstistä on otettu pois sanat "turuilla ja toreilla", kun puhun vaatimattomasta kirjakauppiaan urastani - en tiedä miksi, kun se kuitenkin on totuus (olen myynyt kirjoja ainakin Porin ja Harjavallan toreilla, mahdollisesti jossain muuallakin). Mutta kirjaan päätyi myös järkyttävä virhe. Kuten huomaatte, olen kirjoittanut ainoan varsinaisen työpaikkani pienellä ("ylioppilaslehti"). Nyt kirjassa lukee, että olisin ollut töissä Ylioppilaslehdessä! Toivottavasti kukaan ei nyt erehdy luulemaan, että yritän isotella. Olen siis ollut töissä kaksi vuotta (ja sivarissa vuoden) Turun Ylioppilaslehdessä. Helsingin Ylioppilaslehden toimitusta en ole koskaan edes nähnyt.

No comments: