Monday, September 04, 2006

Unto Kunnas kuollut


Huomasiko kukaan Hesarista sunnuntaina kirjailijan kuolinilmoituksen? Unto Kunnas kuoli 98-vuotiaana (tai 97, jos hän ei ollut vielä ehtinyt täyttää). Kunnas oli syntynyt 1908 ja toimi pitkään sodan jälkeen Ristin Voiton toimitusjohtajana ja julkaisi parikymmentä nuortenromaania, joista osa sijoittuu Afrikkaan, josta han teki myos matkakirjoja (Valkoisen elefantin maa, 1973). Orjatyttö Israelin maalta (1951) on ilmeisesti historiallinen romaani ja sikäli kuuluu samaan sarjaan kuin vaikkapa Waltarin Sinuhe. Myos Orpo-Olavin koettelemukset (neljä painosta, joista viimeisin, tarkistettu -78) vaikuttaa nimensä perusteella erityisen kiinnostavalta. Toivo Fahlenius kuvitti joitain Kunnaksen kirjoja 70-luvulla.

Tässä netistä löytynyt arvostelu yhdestä Kunnaksen kirjasta:

unto kunnas: palopommi
ei kukaan palopommin sytyttäjistä voinut aavistakkaan minkäkaisia seurauksia se aiheuttaisi heille kaikille ja monille sivullisillekkaan...ajattelematon leikki aloitti hirmujännitävän seikkailun jossa kohtalokkaat tapahtumat seurasivat toisiaan. kirjan päähekilöiden suhteissa tulee esille yhtä lailla ystävyyttä ja kohtalonyhteyttä kuin myös kataluutta ja vehkeilyä joka kuitenkin lopulta johtaa rehellisyyden ja toveruuden voittoon...oli aika hyvä kirja KANDEE LUKEE...Arvosana: Hyvää satoa! Arvion kirjoittaja: janne, mutalan koulu 6.lk

Yksi Kunnaksen kirjoista on varhainen kotimainen sarjakuva-albumi. Näin Heikki Kaukorannan netistä löytyvä sarjakuvabibliografia:

Joosef : syvimmän alennuksen - korkeimman kunnian mies / kertonut: Unto Kunnas ; kuvittanut: Inga Fagerholm. - S.l. : Ristin voitto, 1946 (Kuopio : Yhtyneiden lehtien kirjapaino). - 23 s. ; 25 cm.

Tämä saattaa olla kuva Unto Kunnaksesta.

No comments: