Monday, March 06, 2006

Seppo Jokisen vanha rikosnovelli

(This is about a crime story contest that was held in early 1990 just before I started out in the university. I found a small news item on it in my archives. The stories were going to be published in Legenda, the student magazine, but nothing came of it. One of the winners, namely Seppo Jokinen, is now one of the most revered Finnish crime novelists and I could have some use for the story if it were found and Jokinen gave his permission to print it.)

Vanhasta ainejärjestölehdestäni Legendasta (3/1990) uutinen:

Tampereen yliopiston kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Teema ry julisti keväällä avoimen kirjoituskilpailun, lajina enintään kahdeksan liuskan pituinen dekkarinovelli. Veristä satoa -nimellä varustetun kilvan ylevänä perusajatuksena oli, paitsi tietenkin jälleen yhden kannustavan mahdollisuuden tarjoaminen harrastakirjoittajille, myös parantavan, kaikensilpovan kiinnostuksen lisääminen nykyisin melko vähän julkaistuun ja siten vähälle huomiolle jääneeseen kirjallisuudenlajiin.

Palkintoraatiin kuuluivat tutkijat Kai Ekholm ja Juhani Niemi, kirjailija Taisto Harra sekä teemalaiset Päivi Heikkilä [ilmeisesti lastenkirjallisuuden tutkija P. Heikkilä-Halttunen] ja Jukka Raitio.

Kilpailuun osallistui vain 20 novellia, mikä osaltaan kertoo sen, ettei onnistuneen rikostarinan rakentaminen ole helppoa. Sama on luettavissa kilpailutöistä. Kertomuksissa tulee ruumiita, mutta samalla lakkaa tekstikin hengittämästä ja sen sydän pysähtyy.

Henkiinjääneet palkittiin, jaetun toisen palkinnon saivat Seppo Jokinen novellista Rotantappokengät, Eero-Veikko Niemi novellista Yön ainoa valopilkku ja kolmannen palkinnon M.G. Soikkeli novellista Viides Evankeliumi.

Mainittakoon vielä, että nämä palkitut työt ovat tallessa Legendan kassakaapissa ja ne tullaan vielä julkaisemaan lehtemme sivuilla.

***

Luettuani tuon arkistojen kätköistä löytyneen uutisen rupesin metsästämään novelleja. Niitä ei nimittäin ikinä julkaistu Legendassa (siinä julkaistiin vain yksi kisan tulos, nimettömäksi jääneen tekijän sarjakuva "My name is Kallt... Serveras Kallt"), vaikka toista lupailtiin. Ainejärjestössä ei tiedetty mitään, tuolloinen päätoimittaja ei tiennyt mitään... professori Niemi tosin lupasi katsella työhuoneessaan, hän oli sitä mieltä, että novellit ovat hänellä vielä tallessa.

Seppo Jokinen tässä kiinnostaa eniten - novelli edeltää hänen romaanejaan ainakin viidellä vuodella (vaikka Fennican mukaan hän oli -91 mukana harrastajakirjoittaja-antologiassa; saattaa toki olla sama novellikin). Eero-Veikko Niemestä ei ole mitään käsitystä - Fennica tuntee yhden Eero Niemen, joka on viime vuonna julkaisuttanut Pilotilla jonkin kirjoituskokoelman ja saattaa sikäli olla sama tyyppi. M.G. Soikkeli tietysti on tämä Suomen kirjallisuuden professori, blogiveteraani ja scifi-kirjoittaja monen vuoden takaa.

2 comments:

Unknown said...

Kokeilepa huviksesi Googlella hakua Eero-Veikko Niemi, saat jotakin käsitystä.

Terveisin Eppu

Juri said...

Muistaakseni guuglasinkin taannoin, mutta eihän minulla voinut olla mitään käsitystä, että löydetty Eero-Veikko Niemi oli sama kuin kilpailun Eero-Veikko Niemi. Mutta kiitos vahvistuksesta!

Tiedoksi (varmaan pitäisi päivittää tuo postaus): Seppo Jokisen novelli löytyi ja se on julkaistukin vuonna -94 hervantalaisessa Kiven Aika -lehdessä ja se on sittemmin julkaistu myös Isku-lehdessäni. Ja tiedot siitä löytyvät kyllä ihan Jokisen omilta nettisivuiltakin, mikä on kannaltani vähän noloa... ;)