Thursday, March 16, 2006

Ylioppilastehtävät

(Sorry, in Finnish - we'll be getting back to the normal schedule some time soon.)

Sedis kehotti kirjoittamaan oman ylioppilasaineen. En millään viitsisi, vaikka hänen oma kirjoitelmansa oli hauska. Katsoin kyllä aiheet - ja mitä helvettiä! tehtävälautakunnan omissa kysymyksissä on kielioppivirhe! Ja vielä yksi säälittävimmistä mitä voi tehdä! Jonkun "sitä ei oltu vielä syöty" -tyyppisen voi jotenkuten ymmärtää, mutta ei tätä:

Vastaa esitettyjen väitteiden ja oman harkintasi pohjalta sen kysymykseen "Kumpi voittaa?".

Siis sanokaapa nyt, mistä helvetistä tuo piste tuonne tuli. Suomen kielessä ei tule enää pistettä sen jälkeen, jos lainattu lause sisältää jo kysymys- tai huutomerkin. Sehän on verrannollinen pisteeseen. Kirjoittaisiko joku näin:

..kysymykseen "Kumpi voittaa.".

Ei jumalauta. Nyt pitää ruveta hommiin. Suomen kieltä ei saa kohdella näin kaltoin. (Vaimolle sanoin: "Nyt saatana tapan kaikki!" Mutta ehkä se on hiukan liioiteltu reaktio. Ruton tavoin leviävä ylimääräinen piste saa minut toisaalta raivon partaalle. Älkää sitten ihmetelkö, jos luette otsikon: Tietokirjailija raivostui kielioppivirheestä. Satoja kuolleita.)

Edit: No nyt kyllä putoilee päitä. Katsoin tehtävää uudestaan. Siellähän lukee myös näin:

Sivuilla 12-13 on osa lehtiartikkelista Kirjoittamisen viimeinen vuosisata?.

Jos olisin abiturientti, kävelisin rauhallisesti valvojan luokse ja sanoisin, että en voi osallistua tähän ylioppilaskirjoitukseen.

No comments: