Thursday, March 02, 2006

Vuosi 1918 Somerolla

Olen selannut ihan toisesta syystä vanhoja Uusi Päivä -lehtiä 60-luvulta. Tässä kertomus, joka on päivätty lehdessä 22.5.1963. Somerolainen punavanki muistelee - sattuneesta syystä nimettömänä.

Suojeluskunnat ottivat kiinni kaikki, joita vähänkin epäiltiin punakaartin jäseniksi, vaikka suuri osa ei ollut kaartiin kuulunut. Ensiksi heidät juoksutettiin Somerosta Forssaan pitkin maantietä pelkät paidat päällä. Forssassa heidät sullottiin tehtaan kutomon varastoon. Tila loppui kesken, mutta porukkaa vain sullottiin kiväärin perillä niin että lopulta kaikki joutuivat seisomaan. Joukossa oli naisia ja lapsia. Naiset alkoivat pyörtyillä. Ruokaa ei saanut, ulosteet putosivat suoraan lattialle. Myöhemmin kutomo tyhjennettiin ja vangeille annettiin ruokaa, jossa oli niin paljon soodaa, että kaikilla meni maha sekaisin.

Tämän jälkeen miehet patistettiin metsään. Ensimmäiset laitettiin kaivamaan syvä hauta. Sitten heidät ammuttiin siihen. Uudet miehet lapioivat hiekan näiden päälle. Sitten heidät ammuttiin. Uudet miehet lapioivat hiekan näiden päälle ja heidätkin ammuttiin. Näin jatkettiin, kunnes lopulta paikalla oli iso kumpu. Loput miehet vietiin takaisin vangeiksi. Hautakumpu alkoi pian haista niin paljon, että suojeluskuntalaiset joutuivat kaivamaan ruumiit esiin ja hautaamaan uudestaan.

No comments: